Lid RvT in het VO

Als je voor jezelf gaat werken, ben je lekker onafhankelijk. Je hebt geen baas meer, maar een opdrachtgever. Maar je hebt ook geen vaste kring van collega’s meer. Wel tijdens een opdracht (zie daarvoor mijn tweede interimmythe: ‘je krijgt geen band met de mensen), maar niet voor de langere termijn. Als je je opdracht afrondt, zijn zij immers je collega’s niet meer. Ik ben graag onafhankelijk, geniet van de ruimte en mis het hebben van langetermijncollega’s niet echt. En toch is het fijn om ergens bij te horen en met anderen samen aan iets te werken. Een lidmaatschap van een Raad van Toezicht is een mooie plek om wat je kunt en weet vanuit een andere positie in te zetten. toen ik lid was van de RvT van een Kunstencentrum was ik rector in vaste dienst en vond ik het heel leuk een leerzaam om aan de andere kant van de tafel te zitten. Nu ik zelfstandig ben, ben ik bewust op zoek gegaan naar toezichthoudende functies om kringen van mensen om me heen te hebben uit andere disciplines met wie je samen verantwoordelijk bent. En zo zocht en vond ik een lidmaatschap van een RvT bij een stichting in het voortgezet onderwijs waar veel te doen was. De oppeppers die ik kreeg uit mijn LinkedIn-netwerk na mijn bekendmaking ademden allen: ‘Poeh… veel succes. Maar jij houdt wel van een uitdaging’. En zo is het precies. De klus is aanzienlijk, de scholen waar het over gaat zijn van iedereen en de beslissingen die in de organisatie genomen worden ook. Ik denk soms dat de bondscoach van het Nederlands elftal het makkelijker heeft dan wij. Maar het is belangrijk en boeiend werk, ik houd inderdaad van een uitdaging, en we maken stapjes voorwaarts. Ook is er nog heel veel om ons over te verbazen. Met het CvB zijn we samen verantwoordelijk voor goed onderwijs in een financieel zeer uitdagende context en met heel veel stuurlui aan wal. Ik breng mijn expertise over het voortgezet onderwijs in, mijn ervaring als toezichthouder en ik houd van hoofdzaken en relativerende humor. Ik ben voorzitter van de onderwijscommissie en ik ben de contactpersoon voor de GMR. Het is boeiend en interessant om met mensen met verschillende expertises het toezicht vorm te geven en zo mede te zorgen voor de continuïteit van goed onderwijs in de regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *